Färdtjänst.

Kollar på tvalmedalen (http://tvalmedalen.se/7211) om färdtjänsten. Eller jag försöker i alla fall. Sändningen hänger för mig hela tiden.

Några saker som går att göra för att höja kvalitén och sänka olycksrisken inom färdtjänst är att upphandlaren får betala vite till chaufför när de skickar ut fel uppgifter. Exempelvis felaktiga adresser, typexempel i Sthlm är Karolinska universitetssjukhuset. Ena ligger i Huddinge och det andra i Solna.

En annan viktig sak är att återinföra minimiersättning på uppdragen. Ex 100-150kr så det inte blir klagomål på korta resor och bomningar för att uppdraget är för kort. Dessa uppdrag är vanligare på vintern då det kan vara extremt svårt att ta sig fram gående med eller utan hjälpmedel.

Vad som ännu mera skulle minska skador är att vissa som har rullstol skulle kunna få åka specialfordon på vintern för att inte behöva byta från rullstol till bilsäte på snö och is. Denna egenskap behövs bara på vintern och för äldre som kan gå korta sträckor men är osäkra utomhus. De sätts ofta i rullstol vid utflykter och sjukhusbesök. Gör då livet drägligare för brukaren och minska stress och oro.

Vissa upphandlingar har även kundval. Se rullstolstaxi i Sthlm samt att färdtjänst i Uppsala kommun. Dessa upphandlingar är lika självreglerande vad gäller kvalitet som det är för vanliga taxikunder. Dåliga taxibolag får färre bokningar för att resenären börjar boka hos konkurrent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *